Dag 2

Na een goede nacht van Celeste, is het vandaag therapiedag twee. Vooraf komt Patrick (de hoofdtherapeut en fysio) vertellen dat vandaag de aandacht ligt op het vergroten van de focus voor de dingen waar ze mee bezig is en op het bewust maken van haar eigen lichaam. Daarnaast wil Marie (de logopediste) de beginsituatie van haar communicatie bepalen. 

Celeste gaat mee naar de oefenruimte om haar systeem te activeren. De therapie gaat uit van de ontwikkelingspiramide van sensorische integratie (prikkelverwerking). Zo bereiden ze Celeste's hersenen alvast voor op het verwerken van waarnemingen. Vandaag is ze gestart met een verzwaringsdeken en een bonenbak; beide hebben een activerend effect.

 

Om half negen is het alweer zwemtijd, en ook opa en oma komen kijken. Celeste maakt tijdens het zwemmen ietsje meer contact met dolfijn Chabelita dan gisteren. Ze vindt het heel spannend om haar aan te raken. Zo tegen het einde van de zwemtijd durft ze Chabelita zachtjes te aaien. Tijdens het zwemmen oefent ze het pakken en geven van een ring. Chabelita komt haar de ring brengen en Celeste pakt het vervolgens van haar snuit af. Dat doet ze heel knap!

Na afloop van de therapiesessie vindt Patrick dat Celeste haar voetbeweging moet oefenen zonder haar spalken. Dit omdat ze dan beter haar voeten leert afwikkelen, waardoor ze haar tactiele systeem (voelen) verder ontwikkelt. Daarnaast is het van belang dat haar focus echt omhoog gaat, zodat ze beter tot ontwikkeling kan komen.

Het is heel fijn dat opa en oma er zijn, zodat wij samen naar een workshop sensorische integratie kunnen gaan. Zo zijn wij erachter gekomen dat Celeste in veel gevallen niet overprikkeld is (wat wij vaak denken), maar dat ze juist onderprikkeld is. Prikkels komen namelijk heel moeilijk en langzaam binnen bij haar. Hier hebben we mooie handvatten voor gekregen. We kijken weer uit naar morgen.