Dag 4

Naast alle doelen qua fysieke ontwikkeling, is Marie (logopediste) gestart met de communicatiedoelen van de therapie. Dinsdag heeft ze Celeste in een bonenbak pictogrammen laten zoeken, waarna ze deze moest matchen met het betreffende voorwerp. Het lukte Celeste niet om de pictogrammen en voorwerpen die ze niet kende, te matchen. We weten nu dat dit voor Celeste nog te hoog gegrepen is. Woensdag hebben we haar iPad meegenomen om met het programma Proloquo2go te werken. Dit is het communicatiesysteem waarmee we met Celeste proberen te communiceren. Celeste begrijpt al heel goed wat er gezegd wordt, alleen heeft ze nog niet de fijne motoriek om dit zelf te gebruiken.

Marie merkt meteen op dat Celeste heel veel aandacht heeft voor haar iPad met Proloquo2go. Ook hier zijn de logopedistes inmiddels overtuigd van de nieuwe visie op communicatiegebied ten aanzien van bijvoorbeeld het gebruik van Proloquo2go en het aanbieden van kernvocabulaire t.o.v. randvocabulaire. Dankzij de bijdrages vanuit de Pitt Hopkins Run zijn wij hier, samen met andere Pitt Hopkins ouders, inmiddels aardig in getraind. Vandaag heeft Celeste tijdens het ontbijt via de iPad heel goed en duidelijk gekozen voor een broodje ei. Hierdoor gingen we weer vol verwachting naar de therapie.

 

Eenmaal in het water is Celeste vandaag echter helemaal niet in haar hum. Ze trekt iedere keer een pruillip, en het duurt dan ook niet lang voordat ze het op een brullen zet. Ze heeft er duidelijk geen zin in vandaag. Wij worden erbij geroepen om te kijken of we haar rustig kunnen krijgen. Even bij mama op schoot op het dok, liedjes zingen en haar speen; hierdoor kalmeert ze, waarna ze toch weer met de ja/nee kaartjes aangeeft met Patrick en Chabelita te willen zwemmen. Het lijkt wat beter te gaan, maar na een paar oefeningen begint ze weer te huilen. Om 9.15 uur is de koek op.

De therapeuten vertelden ons al dat het op de derde of vierde dag altijd heel zwaar is voor de kinderen. Ze hebben veel indrukken te verwerken en moeten ook heel hard werken, wat in combinatie met een nieuwe omgeving en het warme weer erg vermoeiend voor ze is.

Dus hup lekker naar bed, ze ligt nu al lekker ruim een uur te slapen. Morgen een nieuwe dag.